Czym jest Społeczna Lodówka?
Lodówka społeczna to przeszklona witryna chłodnicza stojąca w ogólnodostępnym, publicznym miejscu. Zamysł jest bardzo prosty: masz za dużo jedzenia - włóż je do lodówki, potrzebujesz jedzenia - czeka ono na Ciebie w lodówce społecznej. To takie proste!
W okresie świątecznym często
przygotowujemy więcej potraw, niż jesteśmy w
stanie zjeść. Warto pamiętać, by nie wyrzucać
żywności, a dobrymi produktami, których mamy w
nadmiarze możemy się podzielić zostawiając je w
jednej z dwóch lodówek społecznych w
Dzierżoniowie. Specjalna chłodziarka stoi przy
wejściu do Ośrodka Pomocy Społecznej od ul. 11
listopada już od maja, druga taka stanęła w
grudniu przy parafiipw. Królowej Różańca
Świętego Wzgórze Ojca Świętego Jana Pawła II 1.
4 grudnia maja br. została uruchomiona społeczna lodówka która znajduję się w budynku plebani.
Lodówkę dostarczyła fundacja "WeźPomóż" z Wrocławia z którą proboszcz parafii ks. prałat Zygmunt Kokoszka, w porozumieniu z Parafialnym Oddziałem Akcji Katolickiej, Stowarzyszeniem Klubu Abstynenta "Na Pawłowym Wzgórzu"
i Grupami Modlitewnymi nawiązał współpracę. W
dniu otwarcia proboszcz i parafianie zapełnili
lodówkę produktami którymi chcą podzielić sie z
bliźnimi. Było to pierwsze zaopatrzenie lodówki, aby dać przykład ludziom do pomagania.
Utworzoną jadłodzielnie 4 grudnia pobłogosławił biskup Marek Mendyk - ordynariusz diecezji świdnickiej.
Z lodówki może skorzystać każdy, kto ma taką potrzebę. Należy w niej zostawiać takie produkty spożywcze, które sami chcielibyśmy zjeść. Kierujmy się tą zasadą. Nie bierz wszystkiego - dziel się jedzeniem z innymi potrzebującymi. Jedzenie ze społecznej lodówki bierzesz na własną odpowiedzialność.
Nie niszcz lodówki, podziel się posiłkiem.
PRODUKTY, KTÓRE MOŻNA UMIEŚCIĆ W LODÓWCE SPOŁECZNEJ
Produkty, które sam mógłbyś zjeść i chciałbyś dostać.
Żywność, która jest świeża i nie przekroczyła terminu ważności do spożycia określonej na opakowaniu.
Produkty suche: kasze, ryże, makarony, mąki, cukry, ciastka itd. (wszystkie muszą być w nieuszkodzonych opakowaniach).
Produkty w opakowaniach zamkniętych typu konserwy, słoiki, próżniowe itp.
Sery, jogurty, twarogi w oryginalnie zamkniętych opakowaniach.
Zapakowane pieczywo i inne wyroby piekarnicze.
Warzywa i owoce.
Wyroby/przetwory własne, np. ciasto, zupa, starannie i szczelnie zapakowane, z naklejonym opisem i datą przygotowania.
Produkty o charakterystycznym zapachu wkładaj do szczelnych opakowań.
Produkty płynne itp. umieść w szczelnym pojemniku, tak aby nie rozlały się podczas wyciągania.
PRODUKTY, KTÓRYCH NIE NALEŻY UMIESZCZAĆ W LODÓWCE SPOŁECZNEJ
Produktów nadpsutych i przeterminowanych, wykazujących oznaki popsucia, mających nietypowy zapach, kolor lub wydęte wieczka.
Produktów już napoczętych, np. otwartych puszek, słoików.
Produktów, które przekroczyły termin przydatności do spożycia – adnotacja „należy spożyć do”.
Surowych jaj oraz produktów na ich bazie, np. ciast z kremem, śmietaną, domowych majonezów lub produktów z innym podobnym nadzieniem podatnym na zepsucie.
Surowego mięsa oraz produktów z niego przyrządzonych, np. tatar.
Produktów wymagających głębokiego schłodzenia i mrożonek.
Produktów wymagających warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut.
Produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady.
Alkoholu i środków odurzających.
Szczęść Boże |